Tietoja minusta

sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Kymmenen herrasmiessääntöä kuntosalille

Älkää antako otsikon hämätä. Nämä säännöt ovat voimassa kaikille kuntosalilla urheileville, sekä miehille että naisille.

Jotta treenaaminen kuntosalilla olisi mieluisaa kaikille, on tärkeää kunnioittaa muita ja noudattaa tiettyä kuntosalietikettiä eli käyttäytymissääntöä. Näitä sääntöjähän voi olla monia ja moraalistakin voi olla montaa mieltä, joten en lähde tässä nyt filosofoimaan. Sanotaan vaikka, että tässä on minun mielipiteeni säännöistä, joita jokaisen kuntosalilla treenaavan tulisi noudattaa.

1. Painot takaisin paikalleen


Tätä ei voi tarpeeksi painottaa. Kun olet treenannut niin laita aina käyttämäsi painot tai muut treenivälineet takaisin niille kuuluville paikoille. Itse pyrin aina noudattamaan tätä sääntöä. Myönnän kuitenkin joskus harvoin sortuvani siihen, että valitsen esimerkiksi tangon, johon joku laiskimus on jättänyt käyttämänsä painot, treenaan niillä ja jätän takaisin sellaisenaan syyttäen sitä ensimmäistä käyttäjää. Näinkään ei kuitenkaan saisi tehdä. Muistakaa siis aina laittaa painot takaisin paikoilleen. Mielestäni porttikiellon arvoinen sääntö sitä rikottaessa!

2. Siivoa omat jälkesi

Varsinkin näin kesän tienoilla kuntosalilla treenaaminen aiheuttaa älyttömän suurta hikoilua. Tämähän on vain hyvä merkki, silloin nimittäin tietää tehneensäkin jotakin. Mutta kun poistut suorituspaikaltasi niin muistahan pyyhkiä hikijäljet sekä muut eritteet, jotta sinun jälkeen treenaamaan tuleva kaveri saa käyttöönsä valmiin ja siistin treenialueen.


3. Älä tee hauiskääntöä kyykkytelineessä

Tämä sääntö ei tunnu olevan kovin tuttu vielä Suomessa. Uskon sen kuitenkin johtuvan ihan vain siitä, että sitä ei tule miettineeksi. Olen nimittäin joskus nähnyt erittäin kokeneidenkin treenaajien tekevän tämän virheen ja en usko, että he sitä tahalleen tekevät. Verkossa pyörii hauskoja pilakuvia aiheesta ''Don't curl in the squat rack!'' Koittakaa siis jättää kyykyille varatut telineet ja alueet kyykkääjille ja tehkää hauiskääntönne niille kuuluvilla paikoilla.



4. Anna treenirauha

Anna jokaiselle treenaajalle nosto- sekä suoritusrauha. Pyri kiertämään suorituspaikka mahdollisimman kaukaa äläkä todellakaan mene kysymään treenaajalta montako sarjaa hänellä on vielä jäljellä KESKEN toiston. Odota sopivaa hetkeä ja kysy vasta sitten niin osaat arvioida kannattaako sinun odottaa vai tehdä välissä jotain muuta liikettä.


5. Kunnioita kuntosalia, painoja sekä treenaajia

Älä häiritse muita huudoillasi. Pieni voimahuuto viimesimmissä toistoissa tai maksimiyrityksessä on sallittua ja jopa suotavaakin, jos se auttaa suorituksen loppuun viemisessä, mutta älä kuitenkaan yliammu tätä. Et ole Rocky -elokuvassa eikä kuntosalilla olevat ihmiset ole sinun yleisösi. 

Älä paisko tai tiputa tankoja, painoja tai kahvakuulia turhaan. On ehdottoman tärkeää osata pudottaa painot alas kesken toiston loukkaantumisen estämiseksi, sekä joskus raskaimmissa toistoissa paino on parempi tiputtaa kuin yrittää kontrolloida sitä. Mutta älä tee tästä mitään showmeininkiä itsellesi pudottamalla tyhjiä tankoja tai heittelemällä 4 kilon kahvakuulia ilmaan. Se häiritsee muita ja luo turhia vaaratilanteita. 


6. Älä peitä peilinäkymää

Moni voi ajatella, että kun joku treenaa peilin edessä niin tarkoituksena on vain ihailla ja pullistella omia lihaksia. Tämän vuoksi ajatellaan, että sen peilinäkymän eteen voi vaan mennä kun se ei ole niin tärkeää. Tämä on väärin. Kuntosalit ovat täynnä peilejä monista eri syistä. Yksi tärkeimmistä on oman oikeaoppisen suoritustekniikan seuranta. Toistojen liikerataa on helppo kontrolloida ja korjata kun sen näkee peilin kautta. Samalla näkyy myös lihakset, joita kyseinen liike aktivoi. Tottakai jos sali on hieman tyhjempi ja peilien edessä on tilaa niin kyllä siellä voi hieman pullistellakin. Se on ihan suotavaa. Jopa Arnold suosittelee sitä!



7. Älä pauhaa musiikkia muita häiritsevällä tavalla

Musiikki on minulle elintärkeä asia kuntosalilla ja sen ulkopuolellakin. Rakastan kuunnella musiikkia kun treenaan. Pääsen silloin parhaiten siihen omaan erikoiseen ''tilaani'', jossa pystyn keskittymään vain ja ainoastaan treenaamiseen. Suosittelenkin kaikkia kokeilemaan musiikin kuuntelua treenatessa ihan omilla kuulokkeilla. Melkeinpä kaikilla kuntosaleilla musiikki löytyy kyllä taustalla soimassa, mutta se ei kuitenkaan ole ihan sama asia. 

Muistakaa kuitenkin hillitä kuulokkeiden äänenvoimakkuutta. Niistä voi lähteä huomaamattanne erittäinkin suuri ääni eikä muilla treenaajilla välttämättä ole sama musamaku kuin teillä. Sama asia koskee kun liitätte soittimenne johonkin yleisissä tiloissa olevaan kaiuttimeen. Muistakaa varmistaa, että tämä sopii myös muille samalla alueella treenaaville. 


8. Lue uutiset omalla ajallasi muualla

Älä estä muita treenaajia käyttämästä tiettyä laitetta tai painoa, jos et itse treenaa siinä. Tosi usein näkee ihmisiä, jotka selaavat lehteä tai puhelintaan samalla kun istuvat jossain laitteessa. Facebookin uutiset tai muut nettisivut voit selata omalla ajallasi muualla, älä tee sitä kuntosalilla. Älä ainakaan hidastamalla muita treenaajia. 




9. Kysy neuvoa

Vanhan kiinalainen sanonta menee näin; ''Kysyjää voidaan pitää tyhmänä ehkä viisi minuuttia, mutta se joka ei kysy on tyhmä koko loppuikänsä.'' 

Jos et osaa tehdä jotain liikettä oikein niin kysy! On erittäin tärkeää sekä sinun että muiden treenaajien turvallisuuden kannalta, että suoritat liikkeet oikeaoppisesti. Pelisilmää käyttäen tottakai. Kun et häiritse kenenkään keskittymistä tai keskeneräistä suoritusta niin tuskin kukaan siitä ottaa pahakseen. Kuntosalit ovat täynnä ystävällisiä treenaajia. Itse olen huomannut, että melkeinpä mitä isompi kaveri niin sen leppoisampi. Sama päti armeijassa. Mitä suuremmat nappulat rinnassa, sitä rennompi skappari. 


10. Laita ne painot takaisin paikoilleen!

Tätä sääntöä ei voi tarpeeksi painottaa, joten tässä se tulee uudelleen. Kun olet suorittanut treenisi loppuun, laita käyttämäsi painot paikalleen. PISTE. Ei poikkeuksia. 

Tämän kuvan pitäisi olla julisteena jokaisen kuntosalin seinällä


5 kommenttia:

  1. Hei mä oon nyt syksyllä muuttamassa Vaasaan kun pääsin sisään kauppikseen ja kysyisin sulta, että mitä kuntosalia suosittelet? Onko Vaasassa hyviä kuntosaleja? Etsin Googlesta ''Vaasan kuntosalit'', mutta siellä on aika huonosti listattuna niin ajattelin kysyä sinulta kun oot kuitenkin Vaasassa treenaillut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Morjesta ja onneksi olkoon opiskelijaksi pääsemisestä! Muutin itse Vaasaan opiskelemaan kaksi vuotta sitten ja olen siitä asti treenannut Wasa Sports Clubilla (WSC). Se on pohjoismaiden suurin kuntosali, joka tarkoittaa sitä, että ruuhka-aikoinakin siellä on tilaa treenata ja kaikille treenaajille löytyy jotakin. Se on hinnaltaan muita Vaasan saleja hieman kalliimpi, mutta sinne saa tehtyä tosi hyviä opiskelijasopimuksia, jonka jälkeen hinta ei olekaan enään niin paha. Laita minulle vaikka yksityisviestiä niin voin kertoa kyseisestä salista sinulle tarkemmin, myös noista hinnoista, jos ne mietityttää. Onnea vielä ja tervetuloa Vaasaan!

      Poista
  2. Hehe, alko kyllä heti omatunto kalvamaan, kun luin tämän. xD Hävettää vieläki kuukausia myöhemmin tapaus jossa olin unohtanut painot penkkipunnerruksen jälkeen tankoihin. Olin hieman liian innoissani siirtynyt jo seuraavaan liikkeeseen. Sitten kun joku tuli äkäsenä huomauttamaan niin siinä sai kyllä nolostuneena pyydellä anteeksi. En ymmärrä mikä ajatuskatko oli tullut kun ne olin siihen jättänyt. Tämän jälkeen katson perääni tarkasti vielä ennenkun siirryn muualle, kyllä niin paljon hävettää!
    Onpas kivalukuista tekstiä alanpas lukemaan useamminkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh :D Sattuuhan tuota nyt jokaiselle.. En itsekään mikään enkeli ole, vaikka tämän kirjoituksen julkaisinkin. Aina silloin tällöin voi painot unohtua kun on niin kovissa adrenaliinihuuruissa, mutta tärkeää on, ettei sitä ota tavaksi ja pyrkii pitämään treenialueen siistinä ja järjestyksessä. Jos itse tekee oikein niin voi sitä myös muilta vaatia.

      Ja kiitoksia Eeva palautteesta, hienoa kuulla tuollaista :)

      Poista
  3. Itselläni voi helposti mennä sarjojen välissä helposti 5-10min jos treenaan 85-95% / 1rpm:stä. WNB voimailijana haluan olla mahdollisimman valmis seuraavaan sarjaan. En kadu mitään. Hyvä teksti.

    VastaaPoista