Tietoja minusta

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Kuinka tärkeää on venyttely?

Venyttely on erittäin tärkeä osa treenaamista, mutta silti tosi moni, itseasiassa suurin osa, jättää venyttelyt tekemättä. Minulla on ehkä pari miespuolista kaveria, jotka venyttelevät säännöllisesti osana treeniohjelmaansa. Tytöt ovat kuitenkin tässä asiassa meitä hieman ahkerampia ja monet naispuoliset ystäväni venyttelevätkin melkein joka päivä, mutta eivät hekään tarpeeksi..






Venyttely on syytä sisällyttää päivittäiseen treeniohjelmaan. Se on erittäin hyvä huoltoliike lihaksille, se lisää liikkuvuutta sekä tekee lihaksista ''hienomman'' muotoisia. Venyttelemällä ennaltaehkäiset lihaskipuja ja rasitusvammoja.

Paras hetki venytellä lihaksia kovan sali- tai muun urheilutreenin jälkeen on muutaman, noin 2-4 tunnin, jälkeen. Jos olet treenannut kevyesti niin voit venytellä myös heti treenin jälkeen ennen suihkua. Venyttele jokaista treenaamaasi lihasta noin 20-30 sekunnin ajan. Venyttelyn ei kuulu sattua, vaikka moni niin luuleekin. Hengitä hitaasti sisään ja ulos ja sekä pyri pitämään venytysliike mahdollisimman staattisena.

Ennen treeniä ei kuitenkaan kannata venytellä, sillä lihakset ovat vielä kylmiä. Venyttelyn tarkoitushan on huoltaa ja rentouttaa lihaksia, joten heti venyttelyn jälkeen tehty kova treeni ei onnistu enää samalla tavalla. Ennen treeniä voi ja kannattaakin herätellä lihaksia ''dynaamisilla'' venytyksillä, eli sellaisilla liikkuvilla noin 10 sekunnin venytysliikkeillä (käsien heilutukset, jalkojen nostot). Se lämmittää ja valmistaa nivusia tulevaan koitokseen.


Ajattelin, että tämä voisi motivoida miehiä venyttelemään..

Venyttelylle voi myös varata ihan oman päivän treeniohjelmasta.. Esimerkiksi kerran tai kaksi kertaa viikossa salille pelkästään venyttelemään lihaksia. Tällöin lihaksia voi venytellä pidempään, 1-3 minuuttia on suositus.

Suurin osahan treenaajista tietää venyttelyn tärkeyden lihaksille, he eivät vain jaksa tai viitsi varata aikaa sen tekemiselle. Mutta tässä olisi esimerkiksi yksi hyvä uudenvuodenlupaus:
Lupaan venytellä enemmän!


Venyttelynhän voi myös yhdistää muihin iltatoimiin. Esimerkiksi voit venytellä lukiessasi kirjaa tai katsellessasi televisiota. Itse aloitin tuon telkkarin edessä venyttelyn Mestareiden Liigan Jalkapalloa seuratessani.. Ajattelin, että miksi en käyttäisi aikaa tehokkaasti ja huoltaisi samalla lihaksia! Tota kun jaksaisi vain tehdä joka ilta.

Ei muuta kuin hyvää loppuviikkoa! Kiitoksia lukijoille ja toivottavasti tämä motivoi edes jollakin asteella venyttelyn lisäämiseen treeniohjelmaan.
 

1 kommentti:

  1. kirjotin googleen Suomen Zyzz ja sinä ilmestyit! #Respect

    VastaaPoista